Институции Ученици

Близо половината от седмокласниците не вярват, че съучениците им са добри хора

Общо 44.7% от седмокласниците не вярват, че техните съученици са добри хора, сочат данните от национално представително проучване в 100 училища в цялата страна, проведено от Центъра за приобщаващо образование.

Данните бяха представени на обявяването на началото кампанията Дни на приобщаването 2019, която насочва общественото внимание към предизвикателства пред българското училище.

Количественото изследване на благосъстоянието на децата в училище, проведено от социологическа агенция GConsulting за центъра, сочи още че 43% от децата в 7-и клас не се чувстват значими в училище, а почти 30% се чувстват напълно изключени от средата.

Фокусът на тазгодишното издание на Дни на приобщаването, организирано под мотото „Айде да сме по-добри“, е да предизвика българските ученици да открият и споделят добрите неща, които виждат в училище. Това е и основното послание на видеоклипа на кампанията, заснет по идеи и с участието на петокласници от столичното 51-во СУ „Елисавета Багряна“.

Основен партньор на инициативата са влогърите от Айде БГ Ивайло и Християна. Те канят децата да изпратят историите за доброто, което са видели или преживели в училище, на e-mail: po-dobri@cie-bg.eu до 21 май. Десет от най-добрите истории ще бъдат разказани в специално видео в канала на Айде БГ, а петима от изпратилите истории ще имат ексклузивна фен среща с Ивайло и Християна в София в началото на месец юни.

В рамките на кампанията започва и конкурс за учители от цялата страна на тема „Видях доброто в теб“. Предизвикателството към тях е да съберат и разкажат историите на доброто, което откриват в своите класове – отново до 21 май на po-dobri@cie-bg.eu. Най-добрите истории ще бъдат публикувани на образователния портал Priobshti.se.

Националната кампания Дни на приобщаването се организира за четвърта поредна година с подкрепата на Фондация „Америка за България“. Дни на приобщаването 2019 г. ще продължат до 31 май 2019 г., когато ще бъдат обявени и победителите от двата конкурса на www.cie.bg.

Източник: dnevnik.bg