Ученици

Близнаци от Долни Цибър разказват за голямото си желание да се учат

Често наричат Долни Цибър малкия Кеймбридж. В малкото селце на брега на Дунава населението е изцяло ромско, а мечтите са големи. И въпреки, че тук на власт е бедността, желанието за наука не е спирало никога.

Ще ви запознаем с българска режисьорка, събрала във филма „Кеймбридж“ желанието на едно ромско село да се образова. Лентата разказва за моста между тежкия живот на брега на Дунава и мотивацията за образование.

„Направо се изумихме, като видяхме как изглежда училището, учителите, които са абсолютно пристрастени към това да няма отсъстващи деца, към това всичко да е наред“, коментира режисьорката на „Кеймбридж“ Елдора Трайкова.

Така например близнаците Генади и Принцеса бленуват да прекрачат прага на Харвард.

„От малки го искаме. Желание има, но понякога финансовите средства не стигат, защото все пак това е елитно училище, а и първо трябва да се докажем с успех“, разказа пред Bulgaria ON AIR Генади Иванов.

Бащата на близнаците обаче не иска да се възползва от програмите за малцинства, защото не иска някой ден хората да кажат, че децата му са успели, защото са учили по този начин.

„Това е единствената ми работа, която трябва да изпълня като дете. Моите родители се борят за това да съм облечен, нахранен, да имам пари в джоба си и моята работа е да се изуча и един ден да си върна дълга към тях. Защото те не ме карат да работя физическа работа – моята единствена работа вкъщи е да уча“, обяснява Генади.

„Моите родители го заслужават. Образованието е най-важното нещо, за да имаш и работа“, допълва и сестра му Принцеса.

„Мисля, че няма недостижими мечти, щом го желаят. Парите – впоследствие, ще се борим със зъби и нокти, доколкото можем“, казва и майката Аксиния.

Директорът на ОУ „Христо Ботев“ в Долни Цибър също не пести хвалби за своите възпитаници.

„Имаме една много добра кондиция с родителите на децата, контактуваме. Нашите деца не са по-различни от всички останали“, заяви директорът Славчо Славчев. Това са деца с голям потенциал – бих казал научен потенциал – силно мотивирани да се обучават“, допълни той.

Децата имат и изградена представа за бъдещето си – Генади иска да стане учител, а Принцеса – журналист. Момчето гледа към САЩ, а сестра му към Париж. А майката ги вижда по малко по-различен начин – сина си като хореограф, дъщерята – като фармацевт.

Режисьорката Елдора Трайкова пък смята, че малкият Кеймбридж е добрият пример, но българското общество е неподготвено да го приеме.

„Не държавата, всички ние не можем да приемем, че между ромите има и различни и не даваме шанса на различните, на тези които могат“, заключи Елдора.

Източник: dnes.bg