Ученици

Битката за първи клас: Родители се опълчиха срещу идеята за 3 г. уседналост

И най-новата идея за приема на първокласници подпали недоволство. Държавата предлага уседналост от 3 години, а родители твърдят, че това е дискриминация. Според новата идея на министерството с най-висок приоритет ще се приемат децата в първи клас, които имат постоянен или настоящ адрес в околните жилища. Промените ще засегнат децата в цялата страна.

В София, където проблемите са най-сериозни, първолаците догодина се очаква да бъдат над 12 хиляди. Сред тях попада и малкият син на Васил Жеков. „На практика всички хора, които живеят на свободен наем и са принудени на 2-3 години да си сменят адреса по чисто икономически съображения, ще бъдат дискриминирани жестоко от тая система”, подчертава родителят.

Според таткото основният проблем е, че училищата не предлагат еднакво образование. Търговията с адресни регистрация ще започва още от детската градина. „Не сме в XV век, който живее при местния феодал, само там да развива дейност”, категоричен е бащата.

Директори на училища обаче се надяват, че уседналостта ще въведе ред. Заради хаоса през изминалата кампания едно от най-желаните столични училища се е превърнало в своеобразен филиал на полицията. „Една дълга процедура на проверки от полицията – неща, които ни превръщат не в училище, а във виновни за нещо, което не сме свършили”, коментира Диян Стаматов, директор на 119 СУ.

Засега новият ред е само предложение и до края на август ще има обществено обсъждане.

Източник: btvnovinite.bg