Учители

Биолози и химици заместват физиците в клас

Няма достатъчно учители по физика в училищата и затова масово предметът „Физика“ се преподава от нефизици – от химици и биолози, и това пречи много на обучението на учениците. Това заяви в интервю за БТА акад. Александър Петров – председател на Съюза на физиците в България (СФБ).
Според Съюза на физиците тази практика на преподаване на физиката от учители от „дублетни специалности – химици и биолози, рязко влошава качеството на обучението по физика в училище“.  

Часовете по физика в българското училище са крайно недостатъчни, този проблем сме го поставили пред Европейското физическо дружество, на което Съюзът на физиците в България е член, каза акад. Александър Петров. По думите му очаква се да се подготви документ от Европейското физическо дружество, с който да се въведе европейски минимум за седмичен хорариум на обучението по физика.

„Без два часа физика на седмица да си мислим, че даваме някакви физични знания на учениците, означава да се лъжем“, коментира председателят на СФБ.
В гимназиите в момента има около 50 ученици от цялата страна, които са на високо ниво по физика, мотивирани са да се занимават с предмета и те са бъдещето на страната, заяви акад. Петров.

Източник: monitor.bg