Мнения

Бил Гейтс: Трябва да променим приоритетите си!

Въпреки че се оттегли от управлението на компанията, която създаде – Майкрософт и се съсредоточи във филантропска дейност чрез фондацията си The Gates Foundation, Бил Гейтс продължава да е една от най-влиятелните фигури на планетата.

Фокусът на дейността му в момента е борбата с инфекциозните болести, които продължават да отнемат хиляди човешки животи в развиващите се страни.

На срещата Royal Academy of Engineering Гейтс даде ценен съвет относно съвременните разбирания за капитализма и неговите приоритети.

“Нашите приоритети са изкривени от пазара. Ваксината против малария е най-важното, към което човечеството трябва да се стреми в момента, но за това няма финансиране. Ако обаче работите за лек за плешивостта, ще съберете много повече финансиране, защото това се търси на пазара“, коментира той.

Гейтс припомня и истината – малцина са тези, които дават пари за разработване на ваксина за малария например. В същото време компаниите, произвеждащи лекарства нямат сметка да търсят медикамент, който ще помага на хора, които не могат да си позволят да го платят.

Не само лекарствата обаче са причината за нещастията на милиони по света. Липсата на електричество например е тежък проблем, неразривно свързан и с дейността на Гейтс като филантроп. На много места в Африка липсват елементарни условия за съхранение на ваксините, припомня той.

По материали на profit.bg