Мнения

Бил Гейтс към президента: Инвестирайте в учители!

Необходими са инвестиции за развитието на учителите, а освен това в малки страни като България е важно да има малко, но много добри университета. Това са съветите, които легендарният основател на софтуерния гигант Майкрософт Бил Гейтс даде на президента Росен Плевнелиев през първия ден от посещението на държавния глава в САЩ.

Едноседмичната визита на държавния глава в САЩ започна от Сиатьл, където той гостува във фондация „Бил и Мелинда Гейтс“. Разговорът между двамата продължи повече от час, предава „Труд“.

Всекидневникът разкрива и още подробности от срещата.

Домакинът посрещна българския президент във фондацията си лично, облечен спортно-елегантно в светло-синя риза и бежово сако. Двамата разговаряли най-вече за връщането на младите образовани българи у нас. Богатството се създава на база на връзката между науката и инженерството, казал милиардерът и препоръчал да се обърне внимание на това как новите технологии се използват от образователната система.

„Съветите на г-н Гейтс са важни за нас и е добре страната ни да се фокусира върху информационните технологии и образованието, защото в световен план в 21-ви век най-важният инструмент е човешкото знание“, коментира след срещата президентът Плевнелиев.

„Специално внимание г-н Гейтс обърна върху квалификацията на учителите, за да могат те да зададат посоката на едно ново поколение, което е наистина на световно ниво“, добави още той.

От визитата стана ясно, че основателят на Майкрософт е наясно с постиженията на млади български ученици и студенти на международни олимпиади по математика и информатика. На подобни форуми страната ни редовно се връща с медали.

„Много важно е да бъде организиран този потенциал на България“, смята Плевнелиев. Основна част от срещата била посветена и на проекта „Глобални библиотеки България“ на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, чийто бюджет е $ 15 млн. Той се реализира в периода 2009-2013г., като целта на програмата е да осигури свободен достъп до компютри и интернет чрез дигитализацията на 1200 библиотеки.

Акцентира се върху по-малки населени места, а до момента са изградени компютърни системи в 960 библиотеки в 895 малки и средни по размер селища у нас. Повече от 70% са дигиталните библиотеки села.

Основна цел на проекта е в тези центрове хората освен да намират нужната литература, да попълват документи за кандидатстване за работа или по европроекти. От българска страна смятат, че има потенциал да бъдат създадени още около 500 библиотеки.

„Г-н Гейтс иска да отидем в най-малките села. Това е един от начините хората дам да видят перспективата. Обсъждахме възможността да се направи интернет портал на всички библиотеки, които участват в програмата „Глобъл лайбрърис“, порталът да се казва glbulgaria.bg, на който всички те да получават един и същ обем информация и да обменят информация помежду си“, каза още президентът цитиран от „Труд“.

Според Плевнелиев обаче не е било необходимо да се преиграва и да се кани Гейтс у нас. Президентът споделя, че високопоставеният му домакин е от глобалните лидери, които отиват на определено място, когато самите те намерят смисъл за това.