Мнения

Бизнесът и общините ще помагат в професионалното образование

Професионалното и дуално образование в България не може да се реализира без помощта на бизнеса и общините, заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на конференция „Да! На българската икономика“.

Трябва най-накрая да срещнем пазара на труда с пазара на образование, подчерта министърът.  Професионалното обучение не е атрактивно за учениците и техните родители. Причината е, че е по-лесно да станеш бакалавър за 3 години, отколкото да завършиш тежко професионално училище.

Министерството е готово да работи, помага и да разчиства пътя пред бизнеса за промяна на ситуацията. В никакъв случай не искаме да създаваме административни пречки, допълни тя.

Припомняме, че промените в Закона за професионалното образование и обучение бяха одобрени тази на 1 юни от Министерския съвет. Те касаят промени в рамковите програми за ученици и за лица, навършили 16 години по отношение на входящо минимално образователно и квалификационно равнище, продължителност на обучението и изходящо образователно и квалификационно равнище.

Сред едно от важните неща е разширяването на функциите на общините по отношение на откриването, преобразуването, промяната и закриването на общинските професионални гимназии и професионални колежи, както и назначаването на директори на общинските професионални колежи.

Източник: МОН

Снимка: www.pedagozi.bg