Училища

Бизнесът и образованието в Кюстендил дискутираха пазара на труда

На 13 януари 2009 г. от 14 часа във Възрожденско училище в Кюстендил кметът на общината организира работна среща с работодатели, синдикати и директори на училища. Целта на мероприятието бе да се обсъдят новите условия на пазара на труда, за да се изготви анализ на търсенето и предлагането. Поканени бяха представители на всички кюстендилски работодатели, Бюрото по труда, Регионалния инспекторат по образованието, Български съюз на частните предприемачи, Българска стопанска камара и Регионална занаятчийска камара.
 
Участниците в срещата обобщиха, че работодателите изпитват остър недостиг на квалифицирана работна сила, в общината не се преподават професии, за които има търсене на кадри и се преподава с морално и физически остаряла техника част, от която вече не се използва в практиката. Друго общо мнение на участниците в срещата е, че младите хора изпитват апатия, липсва им мотивация за себеусъвършенстване и за работа, търсят лесни доходи и желаят да живеят в столицата.
 
Екатерина Паскалева – началник отдел „Образование и наука” при община Кюстендил каза след срещата „План-приемът от специалности за следващата учебна година е направен и в него не могат да се направят промени, но срещата днес е една основа за добро взаимодействие, което ние поставяме” и добави „Днес целта е вие да заработите заедно, да се свържете, а община Кюстендил само да осигурява съдействие”.
 
„Натъквам се на тревожните данни, че има работни места, но няма достатъчно подготвени хора” казапри откриването на срещата кметът Петър Паунов.
 
Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.teacher.bg и Ай Си Ти Медия http://ictmedia.bg/