Мнения

Бивш образователен министър видя чалгата като симптом за болно общество

„Ние сме болно общество, това е една потребителска култура, която се шири навсякъде. Не може да очакваме друго. Не оправдавам това, но не може да гледаме изолирано случая от обществените процеси. Днешното поколение може би е по-съвършено генетично и може би след 100-200 години учените ще го отбележат. Имаме проблем с ценностната система, отдавна парите и финансовите неща са изместили културата и любовта като ценности.“

Така коментира бившият министър на образованието Сергей Игнатов случаите, в които зрелостници от т.нар. елитни гимназии празнуват завършването си под звуците на чалга. Припомняме, че безпрецедентно и за пръв път в София беше наложена забрана за силна музика в определен район. Става въпрос за района около храм-паметника „Александър Невски“. Тази година, между 23 и 30 май там силната музика ще е забранена.

По думите му сега има много тежка система на наблюдение на матутрите, но криминализирането на изпита не е добре. Игнатов уточни пред БНТ, че идеята на матурите е да се види как работи системата, а не учениците и учителите да се превръщат в най-охраняваните.

„Това не е поколението, когато завършваха 130 хил. души, а местата бяха 20 хиляди. Сега завършващите са по-малко от местата в университетите. В повечето страни се влиза сам с документ, че си завършил има и голяма мобилност след първи курс. Където има голяма мотивираност и тежки изпити студентите се задържат“, допълни още Игнатов в коментар за висшето образование.

Източник: actualno.com