Учители

Бивш министър: Уважение не се постига със закон!

„Всеки е дал приноса си за да се запази тайната на варианта на матурите. По мое време бяха хванати хора, които обаче след това спечелиха делата срещу нас. И МОСАД и ДС да извикаме на помощ, няма да променим нещата“, смята бившият министър на образованието и науката проф. Сергей Игнатов.

„Аз предложих нещо, което беше възприето от колегите дори като скандално. Да превърнем матурата в тест за общообразователна подготовка. Всичко да стане електронно. Да, хакерите може и да се намесят, но смятам, че това е по-добра система“, смята Игнатов.

„Уважението със закон… Щом сме стигнали до там, значи това е камбана към обществото. Кризата в него е голяма. Криза и на морала и на всичко, за което си затваряме очите вече толкова години. Закон – добре. Но уважението се постига предимно с други начини. Например заплатата. Стартовата ако стане като тази в IT бранша, нещата ще се променят много бързо“.

„Досега акцентирахме предимно върху мисията да си учител, но всичко казано в добавка също е много важно“.

„Това с уважението няма да сработи. По мое време приравнихме насилието над учител до това над прокурор. Виждате колко са се уплашили насилниците“, завърши проф. Игнатов.