Училища

Бивши училища по-евтини от гарсониера в столицата

Бивши училища са обявени за продан в интернет, като цената им често е по-ниска, отколкото на малък апартамент в София. Това установи проверка на „Монитор“.

Имотите са основно в селата и си търсят нови собственици, които да ги възстановят и да инвестират в тях. Сумите, срещу които могат да бъдат купени, започват от 29 000 лв. и достигат до 250 000 лв. За сравнение, едностаен тухлен апартамент в „Дружба“ струва поне 68 000 лв. Освен това предимство на повечето бивши учебни заведения е, че са с огромни зелени площи около тях. Предлагат се предимно за хотели, хосписи, ферми и летни училища, шивашки цехове или производствени помещения. В някои от обявите дори е посочено, че училището се продава с проект за изграждане на Дом за стари хора. Такава е и ситуацията със школото в село Ханово, Ямболска област, което все още търси своя нов собственик. Някога то е събирало под покрива си децата от околността, а днес община Тунджа, в която се намира Ханово е обезлюдена. По данни на НСИ през 2016 г. учениците в цялата община са били малко над 2000. Ако учебното заведение бъде купено, джобът на инвеститора ще олекне поне със 150 хил. лв. Площта от 11 130 кв. м се разпределя между двуетажно училище и двор. Дограмата е дървена, много от стъклата липсват, а мазилката е олющена.

В стаите няма и помен от учебни мебели и принадлежности – чинове, столове, дъски, всичко е ограбено. Времето е оставило своя отпечатък и видимо училището се нуждае от основен ремонт. Дворът е засаден с плодни дръвчета, а до сградата води асфалтов път. Проектният план към училището, който се оказва бонус за купувача, пък предвижда старческият дом да бъде с капацитет от 72-ма души, а в свободното дворно пространство да бъдат построени три монолитни еднофамилни къщи с площ по 60 кв.м.

В описанието се посочва още, че имотът се намира в западната част на селото и граничи с местния парк. Има и по-екзотични и екстравагантни предложения, затова в какво могат да се превърнат изоставените сгради на образователните институции. Предлага се старо каменно училище да бъде превърнато в ловен дом. То се намира в близост до село Царева ливада по пътя между Дряново и Габрово. Цената му е 150 000 лева. За да звучи по-атрактивно обявата, в нея се посочва още, че районът е екологично чист, с много дивеч. Имотът е покрит с типичните за района каменни плочи на покрива. Освен това разполагал със собствен водоизточник.

Източник: monitor.bg