Ученици Училища

Бивши ученици даряват микроскопи и кухни за училищата си

Кухни за общежитията, модерни микроскопи, компютри от последно поколение, книги са само част от нещата, които училищата са получили като дарение от свои бивши възпитаници.

Оборудването, закупено от завършилите, не само подпомага обучението на настоящите ученици, но и улеснява работата на учителите.

Един от примерите за меценатство е в Професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец. Там в ролята на съвременните Евлоги и Христо Георгиеви влиза сдружение на бивши възпитаници „УКТЦ Завинаги“. Те осигуряват средствата за четири кабинета, оборудвани с компютри и лаптопи, обясни директорът Трифон Трифонов пред „Монитор“.

Сдружението издържа и клуба по роботика в училището, спонсорирайки участието му в различни участия в България и чужбина.

Друг бивш възпитаник – Иван Борисов, който е завършил през 2007 г., пък помага да цялостния ремонт на физкултурния салон и оборудването му с баскетболни кошове, волейболни мрежи. В гимназията в Правец се оказа, че има и дарители, които все още учат, но са решили да помогнат. Началото на този месец Виктор Кънчев от 11-и клас подарява кухня за общежитието, за да могат учениците да си готвят. Той осигурява готварска печка, микровълнова фурна, както и две перални за 460-те деца, които живеят там.

Миналата година бивши възпитаници от випуск 2002-ра година на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас пък поставят началото на дарителска инициатива „Предай нататък“. Те започват от социалните мрежи, а след това и кампания за набиране на средства, като събират около 9 хил. лв.

След допитване до директора на гимназията те закупуват за кабинета по биология модерен мултифункционален и интерактивен дисплей за часовете по природни науки.

Източник: novini.bg