Институции

Бившият ректор на Mедицинския университет Ваньо Митев отива на съд

Бившият ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев и бившият главен секретар на висшето учебно заведение Алексей Алексеев отиват на съд. Градският прокурор на София Емилия Русинова обяви на брифинг, че обвинителният акт е внесен в съда и се очаква насрочване на делото.

Митев ще отговаря и за безстопанственост, тъй като не упражнил достатъчно контрол върху работата на главния секретар на Медицинския университет (МУ)-София. За посочените престъпления се предвижда наказание „лишаване от свобода“, както и лишаване от права. 

Ексглавният секретар на МУ-София сключил 5 неизгодни сделки, от които настъпила вреда в размер на 245 000 лв., според обвинението. Той е нарушил служебните си задължения, като разрешил в университета да бъдат записани чуждестранни студенти, които не са положили задължителните за всички изпити по биология и химия. С това нанесъл на университета щета за близо 1 100 000 лева. Сумата се явява разликата в таксите, които студентите са заплатили и предвидените такси. 146 чуждестранни студенти били записани в МУ в платена форма на обучение. Вместо да плащат 7414 лв. такса, те заплащали само сумата от 3000 лева.

Алексиев ще отговаря и за това, че разпоредил 46 000 лв. да бъдат разплатени на две търговски дружества. Едното трябвало да организира рекламна кампания в Лондон. Не са били събрани доказателства за това, че ректорът на университета е раздавал пари на свои роднини. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

Припомняме, че тази информация бе огласена преди няколко месеца, когато гръмна скандалът с нередностите в университета.

Източник: news.bg