Училища

Бившето музикално училище в София става бутиков хотел

През пролетта сградата, в която първи стъпки правят едни от най-изявените български музиканти като цигуларя Васко Ешкенази и оперната прима Инна Кънчева, ще бъде се превърне в бутиков хотел, съобщи БНТ. Повече от 50 години на улица „Оборище“ 5 се помещаваше Националното музикално училище. От 2000 година сградата е собственост на Католическата църква у нас.

След като 15 години не е била поддържана, институцията намира инвеститор за реконструкция и започва ремонт в края на 2016 г. След края на ремонта сградата ще се превърне в хотел.

„Сградата е предназначена за хотел като по-скоро е многофункционална сграда, в която има освен хотелски апартаменти, съхранена и запазена концертна зала, съхранен и запазен в оригинален вид параклис на Българската католическа църква, които са и собственици на сградата и също в сутеренните нива се изгражда още една полифункционална зала”, каза арх. Николай Симеонов, проектант на сградата. Той е категоричен, че тя е не е променила облика си с изключение на покрива, където има изградена стъклена надстройка.

Въпреки това бивши възпитаници на музикалното училище изказаха в социалните мрежи възмущението си от промяната в предназначението на сградата. Собствениците увериха, че ще я ремонтират, но и след това голяма част от нея ще остане обществена и ще се запази като културно средище. Съдбата на архитектурния паметник вълнуваше музиканти и преди ремонта. Още през 2016 година бивши възпитаници на музикалното училище алармираха за състоянието ѝ. Тогава Столичната община издаде предписание за спешно укрепване. Собствениците на сградата увериха, че ще я ремонтират, но и след това голяма част от нея ще остане обществена и ще се запази като културно средище. Въпросният ремонт се очаква да приключи до няколко месеца. Очакваме да видим дали тогава мястото ще бъде център за културни събития, след като проектът включва не само хотелски апартаменти, и две зали.

Източник: news.bnt.bg