Учители

Бележити българи учиха деца на родолюбие

Нетрадиционен урок по родолюбие изнесоха актьорите Тончо Токмакчиев, Кирил Ефремов и Валентин Танев. За да провокират патриотичния дух и националното самосъзнание на учениците, те се превъплътиха в образите на историческите личности Иван Вазов, Христо Ботев и Захари Стоянов.

По инициатива на Министерството на младежта и спорта актьорите се срещнаха с ученици от 1-ви до 4-ти клас в три столични училища и пресъздадоха на живо част от историята ни, четоха фрагменти от творбите на великите българи и разкриха любопитни факти от техния живот.

Заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов призна, че идеята да се отдаде почит на големите исторически личности на България се е родила спонтанно по повод Националния празник на България.

„Целта беше да направим нещо за децата, да провокираме техния интерес към историята и литературата ни. Това не са просто предмети, които се изучават в училище, това е нашата българщина. Ако ние самите не сме любопитни към нашето минало, то сме обречени без бъдеще“, подчерта Каменов.

Учениците от СОУ „Петко Каравелов“, СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“ и ОУ „Симеон Радев“ пяха патриотични песни със своите кумири, които познават от малкия екран, и слушаха с интерес за съдбата и делата на националните ни герои.