Мнения

Белгия съди Facebook

Белгийската комисия за защита на неприкосновеността на личния живот е подала съдебен иск срещу социалната мрежа Facebook, тъй като според комисията социалната мрежа нарушава белгийското и европейското законодателство за защита на личния живот, съобщава интернет сайтът на фламандския вестник De Morgen, цитиран от news.bg.

Според изданието първоинстанционен граждански съд в Брюксел ще започне разглеждането на иска в четвъртък.

Както е установила Белгийската комисия за защита на неприкосновеността на личния живот след проведено от експерти специално изследване, новите условия за потребителите на най-голямата в света социална мрежа съдържат „определен брой нарушения на белгийското и европейското законодателство в сферата на защитата на личния живот“.

По думите на председателя на комисията Вилем Дебекелар, по-конкретно, тя повдига въпроса за това, че Фейсбук „разполага с и обработва данните на своите потребители, но и на тези, които не са такива“.

„Наблюдават се даже тези хора, които изрично заявяват отказ от това. Фейсбук знае какви сайтове хората сърфират, без да ги предупреди за това предварително и по този начин нарушава законите за защита на личния живот“, заяви той.