Бъдещите първокласници няма да минават през тестове тази година. Проучването трябва да покаже доколко децата са готови да влязат в училище. Заради пандемията от COVID-19 обаче детските градини са затворени и проверките няма как да бъдат направени.

Около 60 000 първокласници трябва да влязат в класните стаи през следващата учебна година, а заради извънредното положение директорите улесниха родителите като направиха приема изцяло онлайн. А необходимата информация за адрес и семейно положение се получава в училищата по служебен път – без да е нужно родителите да се редят на опашки за документите. Остава обаче въпросът – след дългия престой вкъщи доколко подготвени ще са децата за резкия преход от градината към училищната среда.

Самите училища също няма да успеят да проведат своите тестове, благодарение на които досега са разпределяха децата по класове – на база на потребностите им.

Но дори децата да започнат първи клас с различни знания, преподавателите уверяват, че много бързо всички ще изравнят нивото си. Кампанията за прием в първи клас ще продължи до 21 май, включително. А точно на празника на детето – 1 юни – ще бъдат обявени и приетите ученици на първо класиране.