Мнения

Безплатно онлайн образование от ЕС

Европейският съюз стартира общоевропейска инициатива за масови отворени онлайн курсове, които се осъществяват с подкрепата на Еврокомисията и 11 държави, предава пресслужбата на Европейската комисия, цитирана от Дартс Нюз.

Програмата ще позволи на гражданите да получат достъп до качествено образование без да се налага да пътуват. Става дума за около 40 курса, обхващащи широк кръг специалности. Те ще са отворени безплатно на 12 езика. Инициативата е под шапката на Европейската асоциация на университетите с дистанционно обучение и включва най-вече отворени университети. Партньорите са от Франция, Италия, Литва, Холандия, Португалия, Словакия, Испания, Обединеното кралство, Русия, Турция и Израел.

Подробна информация за инициативата има на www.OpenupEd.eu.

Броят на учебните часове на един курс са между 20 и 200. Всички завършват със сертифициране – свидетелство за завършен курс или т.нар. „бадж“, или сертификат за кредити, които могат да се вземат под внимание при постигането на образователна степен. В последния случай студентите трябва да внесат такса за сертификата, варираща от 25 до 400 евро в зависимост от продължителността на курса и институцията.

Специалностите са математика, икономика, електронни умения, електронна търговия, изменение на климата, културно наследство, корпоративна социална отговорност, съвременен Близък изток, изучаване на чужди езици и творческо писане.

Официалният старт ще бъде даден в Отворения университет в Холандия днес, 25 април.