Училища

Безплатно обучение от Харвард и МИТ – възможно е!

Харвард и МИТ (Масачузетският технологичен университет) са създателите на програмата edX, която е предприятие с идеална цел и платформа за онлайн образование с отворен код, който ще обслужва милиони по целия свят, пише econ.bg.

За да се включи човек в нея му трябва единствено достъп до Интернет.

Три от най-престижните световни университета предлагат безплатни онлайн курсове в момента. Това са Харвард, МИТ и Бъркли. От началото на следващата академична година нови три ВУЗ-а ще представят свободно услугите си за всички желаещи.

Системата работи с общо девет университета и шест здравни институции. През 2014 г. се планира разширяване на консорциума, включително с няколко международни учебни заведения като Университета на Торонто в Канада и Австралийския национален университет.

Една от целите на програмата е анализ на начините по които традиционното обучение може да се трансформира в такова базирано на условията в Интернет среда.

Броят на курсовете в момента е 15, като повече за тях може да се открие на Edx.org/courses. Те са в сферата на софтуерното инженерство, медицината, глобалната икономика, енергетиката и др.

Всеки студент, преминал курса на онлайн образование, има възможност да получи сертификат за него с името на университета, който го предлага. Първите сертификати ще се издават безплатно.