Мнения

Безплатно висше, ако останеш да работиш поне пет години в България

Едно от предвижданите от Стратегията за висше образование намерения е висшето образование у нас да е безплатно, при положение, че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си.

Това стана ясно по време на представянето на документа вчера.

Текстът предвижда още държавата да опрощава изцяло или частично кредитите и на младежи, които са учили на кредит и после работят за ниски заплати. Какъв обаче ще бъде прагът за т.нар. ниска заплата ще се реши евентуално от следващото правителство. Идеята е висшистите да започнат да изплащат заема чак когато увеличат достатъчно доходите си, ако работят за малко пари, то държавата ще го опрощава. Подобен принцип се прилага и във Великобритания.

Целта на мярката е да бъдат задържани младите специалисти у нас.

„Страната ни инвестира много пари в обучението на лекарите, а те масово заминават да работят в чужбина“, коментира зам.-министърът на образованието Валери Младенов, цитиран от Монитор.

Стратегията предвижда и мерки за връщане на българите в чужбина у нас. В проекта за оперативна програма „Наука“ са заложени около 20-30 млн. лв. за тази цел до 2020 г. Идеята е с тези средства да се привличат младежите емигранти и да им се предложи да дойдат да преподават в нашите университети или да участват в изследователската дейност на различните катедри във вузовете.