Учители

Безплатен транспорт за 16 350 пътуващи учители

Безплатен транспорт за всички 16 350 пътуващи учители предвижда наредба на образователното министерство, която предстои да бъде публикувана за обществено обсъждане. Това съобщиха за „Монитор“ от ведомството. В момента право на това имат учителите, които пътуват, за да преподават в населено място по-малко от селището, в което живеят. Възможност за погасяване на тези разходи имат и педагозите, които бият път, за да водят уроци в по-голям район от този, в който живеят, при условие че разходът се поема от бюджета на съответното училище.

В момента като малко населено място се определя селище с до 5000 жители. В този обхват попадат 50% от детските градини и над 45% от училищата в страната. В тях работят над 75% от пътуващите педагози. Разходите на останалите 25% от учителите, които работят извън селището, в което живеят, могат да бъдат възстановени по преценка на директора, ако в училищната каса има достатъчно пари. Оттук нататък обаче, всички пътуващи учители ще получават пари за транспорт без никакви условности, уточниха от образователното министерство. В новата наредба ще бъдат разписани и правилата и условията, по които учителите могат да получат и средства, с които да покриват част от квартирата си в случай, че се заселят в селището, в което преподават.

Идеята на промените е да се осигурят по-добри условия за учителите, на които им се налага да работят извън селището, в което се намира домът им. Както Teacher.bg вече писа, 90 млн. лв. допълнително се отпускат за школата в малките населени места. От тях 55 млн. лв. са предвидени за заплати на преподаватели, а останалите 35 млн. лв. са за работа с деца от уязвими групи. За тях са предвидени и маломерни паралелки, защото обучението при хлапетата в риск е по-ефективно при по-малки групи ученици. Така например ако в един клас има 24 деца, те ще могат да бъдат разделени на две паралелки.

Източник: monitor.bg