Институции Учители

Безплатен транспорт за 14 605 пътуващи учители

14 605 пътуващи учители ще получат безплатен транспорт, след като правителството отпусна допълнителни средства от над 13 млн. лв. за общините.

Това съобщиха за „Монитор“ от образователното ведомство. Те са предвидени за възстановяване на транспортните разходи на педагогическите специалисти в детските градини и училищата, които работят извън населеното място, в което живеят.

Допълнителните средства се отпускат според изготвена и предоставена от кметовете на общините информация. Сумата за транспортни разходи се възстановява до 2 месеца след подаване на документите – билетчета, фактури или касови бележки. Тя е различна за всеки педагог и се определя в зависимост от разстоянието, което изминават, обясниха от образователното министерство. Броят на пътуващите учители за три години се е увеличил с 2305. През 2016 г., когато се поемаха разходите само на тези, които преподават в населено място с жители до 5000 души, броят им беше 12 300. Година по-късно от възможността можеха да се възползват и тези, които преподават в градове с до 30 000 души, а от 2018 г. право на възстановяване на транспортните разходи имат всички педагози. Освен за пътни на още 65 учители ще им бъде покрит наемът. Предвидените средства за квартира през 2019 г. са в размер на 75 150 лв.

Източник: monitor.bg