Училища

Безнаказана агресия в русенската гимназия по изкуствата

Родители от русенската гимназия по изкуствата излизат на протест срещу агресията в училището. По думите им техните деца са нападани от момче, което заради подобни прояви вече няколко пъти е местено от други школа в дунавския град. В този случай обаче ръководството на гимназията се оказва безпомощно.

Въпреки жалбите, родителските срещи и сигналите до различни институции, агресивният ученик не поправя поведението си. На педагогически съвет е взето решение той да бъде преместен в друго училище. Четвърто за последните 6 г. На този етап обаче жалба от бащата възпрепятства изпълнението на това решение. А и явно с това проблемът няма да бъде решен.

Пред камерата на bTV родителите разказаха, че 13-годишният днес проблемен ученик е дошъл в училището преди две години и от тогава са започнали всякакви провокации от негова страна – деца, замервани с камъни, ритници в главата, пушене на електронни цигари, кражби. В предното училище пък агресорът нанесъл средна телесна повреда на дете. Носел в себе си нож.

Директорката Мария Дуканова посочи, че ръководството е направило всичко, което законът позволява – срещи на психолог с родителите и със самото момче, както и със съучениците му, наказания и решение за преместване в друго училище. Обжалването обаче блокира процедурата. „Училището вече няма абсолютно никакви законови механизми за санкции”, призна тя.

Родителите на момчето отказаха да застанат пред камерата на bTV.

Източник: btvnovinite.bg