Училища

Безжичен интернет до година във всички училища, обеща министър Вълчев

До еднa година ще има wi-fi във всички училища. С тази новина министърът на образованието Красимир Вълчев откри кръглата маса, посветена на развитието и навлизането на дигиталното образование в българското училище – „Образоние 4.0“, която се проведе в петък в София, съобщи Actualno.com. Форумът очерта основните елементи на дигиталното обучение и на пътна карта за дигитализация на образованието в България. 

Днес плащаме 10 пъти по-малко за учебници, отколкото преди 10 години. Днес имаме електронно четими учебници. Подпомагаме училищата и да имат електронни дневници и управление, ще въведем инструмента за самооценка на иституците.

Въпреки дигитализацията учителите са и ще бъдат най-важният фактор, заяви министър Вълчев. Той обясни, че с премахването на хартиените бележници и подпомагането на електронните дневници, родителите придобиват по-голямо доверие в институциите.

На въпрос дали дигитализацията ще помогне на сигурността в училищата, той отговори, че това се случва и към момента – има камери, дори такива с лицево разпознаване, свързани с електронните дневници. Дигиталното образование е това, което подготвя децата за пазара на труда. Ние трябва да съчетаем предимствата на традиционните модели с иновациите, да свържем базовите умения с тези от 21-ви век. Днес разчитаме на хора, родени през 60-те години на 20-ти век да подготвят хора, които ще бъдат на пазара на труда през 60-те години на 21-ви век. Разчитаме на иституции по Веберов модел от преди век да са все по-ефективни в съвременното все по-мрежово общество.

Традиционната образователна система е добра в създаването на базови умения. Всички институции днес изглеждаме неадекватни на този фон. Трябва да свържем дигиталното с човешкото, машините ще помагат на човека, но той ще бъде в центъра. Ще ни трябва още повече хуманитарното образование, допълни Вълчев. Новите системи трябва да поготвят хора с дигитална култура, които много по-често от нас ще сменят порофесиите си. Образователните системи са пред предизвикателството да променят своята същност. В центъра на „Образовани 4.0“ трябва да са иновациите, не толкова техниката. Тя ние е необходима да придобием тези умения, завърши изказването си министърът на образованието Красимир Вълчев.

Източник: actualno.com