Мнения

Безапелационна победа за българските учители – новатори на Европейския форум във Виена

Българският проект „Пътешествие из България” спечели една първа и една втора награда на VІ Европейски форум на учителите новатори (Innovative Teachers Forum 2009), провеждащ се във Виена, Австрия от 24 до 26 март 2009 г.
 
Безапелационен победител е проектът на българските учители – новатори в категория „Изборът на учителите”, която се присъжда с гласуване на всички учители – участниците във форума (над 150).
 
Втора награда българският проект спечели в категорията „Иновации в съвместната работа” (Innovation in Collaboration). Наградата в тази категория се присъжда от международно жури от представители на 25 държави. Другите две категории с награди, присъждани от жури са „Иновации в информационните и комуникационните технологии” и „Иновации в съдържанието”.
 
Проектът „Пътешествие из България” представя в снимки природни и исторически забележителности от цяла България. Създаден е от ученици от първи до четвърти клас, водени от 32 учители от 25 училища от 18 различни градове на България. Целта на проекта е да представи специфични и интересни места от конкретното населено място през погледа на децата. Идеята за проекта е на доц. Румяна Папанчева и д-р Красимира Димитрова от университет „Проф. д-р Асен Златаров”, гр. Бургас. Реализиран е изцяло под ръководство.
 
Второ място в категория „Изборът на учителите” спечели Белгия, а трето Азербайджан.
 
„Българските учители – новатори, представени на Европейския форум във Виена получиха своето признание за неуморната и всеотдайна си работа в името на модерно, иновативно и съвременно българско образование”, коментира Теодора Върбанова, ръководител на Образователните програми на Майкрософт в България. „Най-после България се появи и на европейската образователна карта по категоричен и неоспорим начин”, бяха първите думи на доц. Румяна Папанчева, един от ръководителите на проекта. „Благодаря на всички български учители, които изработиха нашия проект. Благодаря на Майкрософт България за подкрепата, което оказва за навлизането на проектнобазираното обучение в училищата”, бяха първите думи на д-р Красимира Димитрова, която получи и наградите.
Снимки от Форума можете да видите тук:
Всички галерии са направени чрез програмата Microsoft PhotoSynth – за да ги видите е необходимо да я имате инсталирана.