Ученици

Баща спря децата си от училище, било опасно

Образованието у нас е задължително за всички до 16-годишна възраст, но това не попречи на Явор Костов от Видин да спре децата си от училище, защото смята че то е твърде опасно за тях във физическо и морално отношение.

Синът му Филип не посещава класната стая от началото на втория срок. Костов започва домашно обучение, като проучва възможността за дистанционно обучение по международна програма.

Това е основание отделът за закрила на детето да започне административна процедура срещу него, както и да сезира прокуратурата. Явор Костов е категоричен, че ще стигне докрай във войната, която повежда срещу институциите, пише „24 часа“.

Той вече има подкрепа от Асоциацията за правна защита на домашното образование (HSLDA), чийто директор по международните въпроси Майкъл Донъли е писал писмо до премиера Бойко Борисов.

Явор Костов е поет, пастор в протестантска църква във Видин и активен член на правозащитната организация „Свобода за всеки“. Привърженик е на домашното образование, защото смята, че това е правилният път за развитие на децата му. Дъщеря му Сара учи в Гимназията с преподаване на чужди езици във Видин, но от миналата година, когато навършва 16 г., минава на самостоятелна форма на обучение.

При нея няма проблем, тъй като е навършила необходимата възраст. Явява се на изпити след самоподготовка у дома и през зимната сесия е имала среден успех 5.00.

Формалната причина да спре Филип от училище е фактът, че един ден станал свидетели как група негови съученици го бият след училище.

„Аз съм третиран като престъпник само защото предпазвам детето си, но ще продължа с демократични средства и като примерен християнин да се боря докрай“, казва Костов.

През април в прокуратурата е образувана преписка по чл. 182 от НК, който гласи, че родител или настойник, който остави лице, намиращо се под родителски грижи или настойничество, без надзор и достатъчна грижа и с това създаде опасност за неговото физическо, душевно или морално развитие, се наказва със затвор до 3 г. и с обществено порицание.