Ученици

Баща и син заедно в клас (видео)

Баща и син от Хасково ходят рамо до рамо на училище. Мъжът е на 38 години и влязъл в клас, за да е сигурен, че наследникът му ще посещава занятията. За любопитната ситуация научаваме от репортаж на bTV.

Синът на Сунай Мехмед тръгва на училище две години след връстниците си, доведен в първи клас след решителната намеса на баща му. За да е сигурен, че неособено заинтересования към знанието малчуган ще заляга над букварите, Сунай сяда до него на чина.

„В други дни малкият мързелува, но днес беше прилежен“, радва се учителката.

Самият баща съвсем отскоро е с очи, отворени към буквите и цифрите. Това го накарало да е непоколебим най-малкото към основните знания на детето си.

Сунай Мехмед участва в проекта за ограмотяване на възрастни „Нов шанс за успех“, който има за цел да научи на четене, писане и смятане около 10 500 души от цялата страна. Те се обучават по четири часа на ден и получават за това по 4 лв на ден.

„Живеем в България, трябва да знаем български“, категоричен е той и добавя, че знанието му е необходимо за взимане на шофьорска книжка.

В края на обучението те държат тест, изготвен по стандартите на Министерство на образованието, а удостоверение за грамотност получават само тези, които вземат изпита. За скъсаните има поправителен, а ако и тогава се провалят – връщат взетите по проекта стипендии.

Виж видео