Ученици

Баща, директорка и пострадал ученик разказват за ужаса в Болоня

Учениците, пострадали при взрива на магистрала в Болоня, вече се възстановяват. В болница остават три момчета.

Малко преди 18:00 часа местно време вчера при най-тежко пострадалото българско момче отиде посланикът ни в Италия Марин Райков. 17-годишният Кристиян е настанен в клиника по изгаряния в Чезена.

Според посланик Райков състоянието на момчето е стабилно. Още 10 дни са нужни на лекарите, за да преценят дали младежът ще бъде опериран.

„Докторите са на мнение, че към момента не се налага оперативна намеса. Никой обаче не може да се ангажира със срок колко време ще бъде в болница“, обясни по Нова Татяна Кинджакова, директор на ПГМТ „Владимир Комаров“ – Силистра.

„Вече даже се чувства като герой, видя колко много хора са го търсили от България, започна да отговоря на обажданията“, допълни тя.

Момчето се е намирало на няколкостотин метра от взривилата се автоцистерна с пропан-бутан, но е получило сериозни изгаряния на краката, лявата ръка и едното ухо, допълни Райков.

„Както знаете, това е газ, който се стеле ниско до земята и поради това изгарянията са по-големи в района на краката. Той е тичал сам до общежитието, бил е в шок, разбира се, и е успял на собствен ход да стигне до общежитието, където, те са го видели вече в състоянието, в което е бил, започнали са да го заливат с вода, извикали са бърза помощ и са го отвели“, разказа по БНР Марин Райков.

Бащата на момчето Георги Вълчанов разбира, че синът му е пострадал от неговите съученици. Чува се с детето си ден след инцидента. Утре бащата ще пътува до Чезена.

„Благодарен съм на Господ, че поне е жив. Колко е здрав, ще видя като отида там“, каза по bTV разтревоженият родител.

„Първо е бил в една болница, после са го преместили с хеликоптер в друга – в Чезена. Засега казва че е добре – психически. Като разговарям с него, виждам че се стабилизира“, споделя още бащата и по Нова.

„След като минаха няколко дни, вече се чувстваме по-добре“, разказва друго от пострадалите момчета.

След трагедията в Италия, българските ученици постепенно се съвземат, а част от пострадалите се прибраха в лагера.

Общежитието, в което са настанени българските ученици – общо 20, се намира на около 200 метра от мястото на взрива. Всички деца остават до 31 август в Италия, като 13 от тях от утре продължават стажа си, а останалите са под лекарско наблюдение.

„Вече всички са спокойни, което е най-важното. Очакваме тези, които са в болница да се приберат“, заявява още пострадалият ученик.

В групата има и четири момичета. В момента на първите взривове две от тях се намират в близкия магазин. Огънят избухва, а едната спасява другата.

„Възхитен съм от постъпките на такива деца“, заяви Росен Руфев, генерален консул на България в Милано.

„Всички си помагаме, дошли сме като семейство“, заяви пострадалият.

„Това е болезненият урок, които научиха – всички вече са наясно, че животът е ценност, най-големият дар“, обяснява директорката на училището.

По последни данни първата линейка пристига на място на 5-ата минута. Общо медицинските екипи са били 26. Взривната вълна е била толкова силна, че опожарила редица сгради в периметър от няколкостотин метра.

Хората вече започват да разчистват домовете си. Основната цел на властите е бързо изграждане на нов път. Това обаче може да отнеме до 5 месеца.

Източник: dnes.dir.bg