Мнения

БАН: Увеличението за нас е минимално

„Бюджет 2018 предвижда сериозно увеличение на парите в предучилищното и училищното образование, но за сектор „Наука“ се чуват различни числа“, заяви пред БНР председателят на БАН академик Юлиан Ревалски.

„В БАН сме радостни от увеличаването на парите за образование, защото от доброто образование на нашите деца и внуци зависи и бъдещето на БАН. Но за БАН са предвидени 4 800 000 лева. Реалното увеличение е свързано с увеличаването на минималната заплата. Ако този бюджет остане такъв, той все още ще бъде по-нисък от бюджета преди 10 години.

Средната заплата на асистентите е 510 лева. Ще има увеличение, но възнаграждението остава сравнимо с минималното, каза акад. Ревалски. Системата може да започне да се разпада сама, като учените си намерят друга работа. Процентът на бюджетната субсидия към собствените приходи е 60/40. Нямаме противоречия, че трябва да участваме“, заяви акад. Ревалски.

Според него, програмното финансиране е добро, то поддържа краткосрочните приоритети. Но в същото време трябва да има и устойчиво повишаване на институционалното финансиране. Така ще бъдем готови за периодите, когато има други приоритети.

„За БАН ние сме само една четвърт от учените. Информатиците могат да кандидатстват, математиците обаче – не. Същото се отнася и за много други специалности“, уточни акад. Ревалски.

С науката са свързани всички важни сектори – образованието, здравеопазването, допълни акад. Ревалски. Той смята, че науката би могла да бъде една от сферите, по които политиците постигат консенсус.

Източник: fakti.bg