Мнения

БАН е спечелила над 620 европроекта и € 45 млн. европари

За наука у нас държавата дава само с 4 млн. лв повече отколкото за бездомните кучета. Ето къде е приоритетът на правителството“, коментираха учени от БАН на пресконференция вчера.

„Заплатите са ниски, БАН не организира служителите си. Те сами излизат на протести“, добавиха участниците на срещата.

Науката е гарант за развитието на всяко едно общество. Нашата обаче отива все повече в забвение и скоро Европа ще я забрави“, коментира академик Никола Съботинов.

Относно щата Съботинов уточни, че от 6900 души, 2900 са учените, а близо 3000 техническите служители, инженерите и помощния персонал. Всички те обаче са принудени да взимат по няколко дни в месеца неплатен отпуск, а когато са на работа стоят на студено и тъмно.

Участниците в пресконференцията поясниха, че с новия бюджет средната заплата в БАН ще падне под 478 млн. лева, а в някои звена – под 370.

Досега учените от БАН са спечелили над 627 проекта от европейски програми за над 45 млн. евро, съобщи Съботинов. Така той отговори на нападките на финансовият министър, че Академията не привлича евросредства.

„България отделя под 55 млн. лв. за наука в БАН, но в същото време Сърбия, която е страна, извън ЕС, дава 400 млн. евро за развитие на научната си инфраструктура„, коментира още той.

Според учените, министрите от които зависи в най-голяма степен финансирането на Академията – Дянков и Игнатов, не разбират от наука.

Засегнатите организират шествие в сряда от 14:30 ч., когато на заседание на парламентарната комисия по образование ще се обсъжда държавният бюджет за 2012 г.

Oще по темата