Мнения

БАН да се слее с определени университети!

Образованието е приоритет, тъй като са подсигурени средствата за реформата в предучилищното и училищното образование. Тази драма ще продължава докато не се работи за сливане на БАН с определени висши училища. Колкото повече това се отлага толкова по-голяма ще става драмата.

Парите за наука и образование никога не стигат, дори да беше с 50 млн. увеличението, тъй като живеем във време, в което цената на научните изследвания става все по-висока, нямаше да е достатъчно. Затова университетите концертират усилията си в стратегии за набиране на средства и се намират в състезание за най-добри преподаватели.

Така че колкото и да се увеличава, докато това не се съпроводи с решителни крачки за преструктуриране на системата ще имаме този проблем. Това каза проф. Сергей Игнатов, бивш министър на образованието в ефира на БНТ.

Преди време бюджетът е отивал основно за училищно образование. До 1945 г. основната цел на българското образование е да подготвя патриоти и това е от времето на Възраждането. В момента бюджетът е консервативен и всеки би казал, че той не е добър. 

Източник: actualno.com