Институции Мнения Училища Учители

Банов се отказа да иска оставката на директора на музикалното училище

Директорът на Националното музикално училище Столина Добрева няма да подаде оставка от директорския пост.

Това заяви тя след среща с министъра на културата Боил Банов, съобщи БГНЕС.

По време на срещата Банов не е искал нейната оставка, а разговорът е минал конструктивно, сподели Добрева след срещата. Тя остава на работа, но ще търси подходящо място в школото за известната ни оперна певица Дарина Такова.

Това стана ясно след близо два дни вълнения в социалните мрежи, тръгнало от писмо на оперната прима. Световното известната  Такова, която преди повече от 12 години загуби гласа и мястото си на световната сцена се оплака във Фейсбук, че директорката на музикалното училище Столина Добрева я кара да изпее пред комисия 5 песни. Аргументът е, че това е процедурата, за да стане учител по пеене.

Безспорното унижение, на което подложили родните корифеи Такова, изкара от равновесие министър Боил Банов, който също в социалните мрежи поиска оставката на директорката. Неговият упрек към Добрева, че не може да гони от училището  светила като оперната ни прима и трябва да бъде по-гъвкава в процедурата, предизвика огромен брой негативни коментари защо министър насърчава неспазване на процедури. В социалните мрежи припомниха подобен негативен пост на Такова преди година, когато не успя да стане шеф на Софийската опера.

В защита на директорката пък се изказа първоначално шефът на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов, а от сутринта десетки деца и родители застанаха под прозорците на училището да бранят Добрева преди срещата с министъра.

„Това е морален акт – оставката. Аз административно не мога да искам оставката на никой. Какво има да размислям, да размисля как един човек, който е изключителен изпълнител и се случил проблем с гласните му струни, след това, за да предаде своя опит на българските ученици трябва да пее. Така, че не съм размислил, считам, че това е грешка на директора. Тя не е човек без достойнства, не случайно е там. Но за мен в случая е сгрешила“, коментира министърът след срещата, цитиран от Би Ти Ви.

„Банов не ми е поискал оставката и аз не съм си я подала. Така че искам да успокоя всички, които се вълнуват по въпроса. Аз отново защитих позицията, изказах моето уважение към госпожа Такова и желанието на мен и на колегите да дадем възможност нашите ученици да се докоснат до нея“, заяви самата директорка.

„Случаят Такова” приключи с началото на мащабни проверки от страна на министерството към конкурсите, които се правят във всички учебни заведения, които са под патронажа му.

Източник: standartnews.com