Ученици Училища

Школски директори възмутени: Балът три пъти по-скъп от сватба

Колко струва един абитуриентски бал и колко излиза една сватба? Кувертите за едното и за другото могат да имат три пъти разлика.

Това е установил директорът на столичното 53-то средно училище Асен Александров, съпоставяйки цените на столичен ресторант. В сватбеното меню цената за едни и същи блюда е около 45 лева, а в абитуриентските – близо 150. Толкова са платили тази година абитуриентите на училището. В куверта влизат безалкохолно, петдесет грама твърд алкохол и три бутилки вина за осем души, като част от бутилките са оставени неотворени, а сервитьорите на практика се скрили, за да не би някой да ги помоли за тирбушон.

„В продължение на 20 минути търсихме сервитьор, който да отвори бутилките. Обмислям да подам сигнал до Комисията за защита на потребителите, защото за едно и също меню цената е завишена три пъти. Ще говоря и с мои колеги, които да направят същото“, заяви Александров.

Неговият колега Диян Стаматов още преди дни, веднага след бала на 119-то училище, написа пост: „5 часа бал година храни“. В него посочи, че заведението, което всъщност е четиризведен ресторант, е спестило 13 000 лева от кетъринга, като не е сервирало нужното количество безалкохолни и алкохол, договорени в менюто. „Диджеят се пазеше да не отвори уста и да поздрави някого“, допълни директорът на 119 СУ.

Във Фейсбук школските директори организираха опълчение, като коментираха в кои точно заведения са се отнесли към абитуриентите им като към касички. „Имаше едно предястие, което не ставаше за нищо, както и една жилава пържола. След края на бала видях седем-осем момичета, които бяха дошли без кавалери, и ги попитах къде отиват. Те отговориха: „Отиваме да вечеряме“, каза Асен Александров. Подобни неща написаха и директори от други училища. „Нека да направим една Фейсбук група и да свалим реномето на онези заведения, които подвеждат абитуриентите, като им пробутват нищо за много пари“, написа директор.

Според школските шефове причината да се стигне дотам е, че учителите делегират на учениците да изберат сами мястото за бала и не искат да им се месят, тъй като са пълнолетни. „Имали сме опит от предишни години, но оставихме избора на ученическия съвет. Децата все още нямат опит и заради това избират заведения, които могат да ги излъжат както в грамажа, така и в цената“, разказва Асен Александров. “ В Словакия например прощаването с училището се прави по друг начин – събират се родители, учители и ученици. След това учениците изнасят културна програма пред родителите и учителите и накрая отиват сами да празнуват“, каза той. В неговото училище един от 12-те класове отсега е заявил, че няма да прави бал и предпочита да празнува на друго място.

Причината да се иска подобна информация още сега е свързана с това, че и някои от заведенията искат плащането на куверти още в началото на есента. „Не знам как възнамеряват да отпразнуват завършването си, но явно този клас не се кани да го прави със скъпи тоалети“, каза Александров. Преди време децата от училището отбелязаха изпращането по тениски, като дариха заделените на тоалети пари на болни деца.

В същия ресторант са празнували и учениците от Националната природо-математическа гимназия, които са останали доволни от диджея и атмосферата, но цените са били прекалено надути. „Един човек, който ще отиде в същото заведение, няма да плати тези цени, ако не е абитуриент“, заяви директорът на НПМГ Ивайло Ушагелов. „Повечето от ястията останаха недокоснати от децата, но пък заведението иначе създаде атмосфера“, допълни той.

На същото мнение е и директорът на 119 СУ Диян Стаматов, който първи алармира в социалните мрежи, че за 120 лева абитуриентите на практика не са получили нищо. Училището и в предишни години е ползвало услугите на същия ресторант, но сега нещата са били в доста плачевно състояние. „Сервитьорите бяха на възрастта на нашите ученици, но бяха далеч от всякакъв вид учтивост“, написа той в социалните мрежи. „Храната бе сервирана и отсервирана максимално бързо, така че десертът дойде още в 22 часа, което стана знак абитуриентте да си тръгват“, допълни Стаматов. По неговите думи далеч по-добър вариант е абитуриентите да не купуват скъпи тоалети и да не плащат куверти, а да отбележат празника си с кетъринг в най-голямата и празнична училищна зала, а след това да празнуват кой където пожелае.

Директори, коментиращи в този чат, посочват, че децата могат да изкарат по-добре и по-евтино в Гърция и дори пътувайки из страната, вместо да плащат прескъпи куверти и тоалети за бал. Част от абитуриентите в последните години избират именно вариант за пътуване в страната, вместо да купуват скъпи тоалети. Въпреки това в сайта на директорите се появиха и оплаквания от „Слънчев бряг“, както и от „Арбанаси“ до Велико Търново.

Източник: s