Институции Училища

БАБХ: Лоша хигиена и нездравословни храни в училищата

Най-честите нарушения, установени от проверката на Българска агенция по безопасност на храните са свързани с незадоволителното хигиенно състояние и непозволен съставът на храните, това коментира Бистра Иванова пред БНТ.

Има и нарушения свързани с липсата на здравни книжки, но те са рядкост. Контролът, който извършват самите фирми, наистина е добър.  пояснява още Иванова.

Проверката в училищата и детските градини включва първо как е извършен ремонтът преди началото на учебната година, след което се проверяват печки, електроуреди, хладилници. Проверява се общата хигиена на помещението и на персонала. Обект на проверка са също самата храна – къде се съхранява, етикетирана ли е, какъв е срокът на годност, вземат се проби от храната.

Над два часа е продължила проверката на 123 СУ, където е открито, че в лавката на училището се продават солети с палмово масло, които са били иззети, заяви още началник сектор Безопасност на храните Бистра Иванова.

Продължават проверките на Агенцията по безопасност на храните в кухните на детски градини и училища. Акцията е в цялата страна като цели да гарантира качественото хранене на децата. Масовите проверки на БАБХ ще продължат целия месец. След 11 октомври следват регулярни проверки.

Източник: monitor.bg