Училища

Атрактивна акция във ВТУ

Над 2600 са кандидат-студентите тази година във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Техният брой е с около 500 по-малък от миналата година, когато са били 3100, съобщи ректорското ръководство на висшето училище. 24% от кандидатите са от област Велико Търново, а останалите са от други региони.

Близо 170 души вече са записани като студенти след акцията „Освободи лятото“. Още в началото на атрактивната кампания някои от специалностите като „Компютърни науки“ попълниха обявените места.

Централната комисия обяви нова акция. От 6 до 12 юли ще се проведе кампанията „Стани студент по първото си желание сега“.

„Ще се свържем с кандидатите, които са посочили определени специалности на първо желание и ще ги поканим да се запишат. Става дума за специалностите, за които кандидатите са приблизително колкото обявените места“, обясни заместник- ректорът по учебната дейност проф. Стоян Буров.

По негови думи „Българска филология“ е първо желание на 30 души при обявени 60 позиции. Така кандидатите ще бъдат поканени да се запишат, а за останалите места се разчита да бъдат попълнени при съответните класирания.

„Много е важно да променим стратегията в кандидат- студентската кампания. Не можем по старите правила да очакваме, че студентите задължително трябва да дойдат във ВТУ. Те трябва да бъдат поканени по подобаващ начин. Студентите са по- малко, но това е обяснимо- випускът тази година е най- малък. Надявам се да дойдат повече качествени кандидати, защото е крайно време да не се залага на количествени показатели, а да се обръща внимание на качеството на обучението“, посочи ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов.