Училища

Аспекти на Е-обучението

Цените зa имплементиране на инструменти зa е-обучение падат, а това води до логичния факт, че все повече правителства, предприятия и училища добавят онлайн курсове и други форми на дистанционно обучение към своите организации. Като следите възловите тенденции в е-обучението, срещате някои от най-влиятелните експерти в полето на е-обучението и задавате критични въпроси за собствената си стратегия, можете да вземете важни решения за това, как използвате инструменти за е-обучение в собствения си живот и в собствената си организация.

Проучвания на Гартнър, на университета в Пенсилвания и други висши учебни заведения, идентифицират следните важни тенденции, които ще повлияят върху растежа на онлайн обучението през следващите десет години:

Доставчиците на услуги за приложения предлагат повече възможности за бърз старт

Правителства, компании и обучаващи институции, които не искат да откриват топлата вода, могат да взимат под наем или да закупуват системи за е-обучение. Заедно с превръщането на процесите на е-обучение в по-стандартизирани, клиентите могат да се възползват от по-ниските разходи и бързото разгръщане. Дори организации с по-скромни бюджети могат да имплементират платформи за е-обучение, базирани на отворен код, върху сървъри на трети страни, при това в рамките на няколко часа.
Компаниите интегрират е-обучението в инфраструктурата си
Тъй като все повече и повече организации разгръщат интранет между определени отдели или из цялата компания, мениджърите използват сащите инструменти, за да интегрират програми за е-обучение. Професионалните директори по разгръщането лесно могат да интегрират модули за обучение в комуникациите на персонала, докато отделите по човешки ресурси могат да добавят подобни инструменти в решенията за управление на персонала. Това не само подбужда работниците да участват в повече обучения, но модулният характер на съдържанието 3а е-обучение им позволява да се учат на бюрата си постепенно.
Многопрофилните умения изискват е-обучение
Заради бързата еволюция на характеристиките на длъжностите и ежедневните задачи, по-бърза, отколкото училищата могат да постигнат, за да обучават добре подготвени кандидати за работа, много работодатели разчитат на постоянно обучение на самото работно място, за да останат специалистите конкурентоспособни. Програмите за е-обучение помагат на компаниите да въвеждат нови умения и критични подобрения бър-30 и ефективно.
Е-обучението намалява разходите за висококачествено съдържание
В момента всеки университет разбира стойността на пренасочване на съдържанието, изучавано в аудиторията, кг>м обучаващи се из цялата страна. Разработвайки аудитории „без стени“, програмите за е-обучение могат да намалят разходите за участие, без негативно да въздействат върху компенсацията на известни лектори, изследователи и презентатори.
Е-обучението изравнява професионалните нива по света
Някога работниците в отделните индустрии е трябвало да пътуват до специализирани центрове за обучение, за да открият най-добрите практики в своето поле. Днес е-обучението свързва обучаващите се в селските региони с градските експерти и обратно. Едва сега започваме да виждаме ефектите, които качественото обучение има върху бизнеса и индустрията в развиващите се страни. Едновременно с това, малките предприятия могат да достъпят същия калибър информация и вътрешен поглед върху предмета на обучение, присъщ на най-добрите 500 компании с огромни бюджети за човешки ресурси.
Обучаващите се привнасят интерактивни умения в е-обучението
Човешките същества обичат да се учат чрез опит. Много доставчици на е-обучение са открили, че могат да използват технологии за видеоигри, за да разработват забавни, ангажиращи вниманието и ефективни симулации. Работодателите в индустрията могат да обучават работници, които да се справят със сложни задачи без дарискуват с наранявания и спад в качеството на производството. Други типове екипи могат да увеличават уменията си и да учат най-добри практики чрез участие в симулирани изпити и др.
Правителствата разгръщат е-обучение на всички нива
В допълнение към очевидните употреби в бизнеса на е-обучението, правителствата по света откриват, че програмите за е-обучение драматично могат да подобрят качеството на живот 3а гражданите, намалявайки финансовите задължения на данъкоплатците. Местните училища в отдалечени селски региони или в опасни градски райони могат да разчитат на е-обучението за компенсиране липсата на опитни учители. А системите на университетите могат да запазят талантливите си студенти, внасяйки високоспециализирани програми от други институти.
Партньори и сътрудници използват е-обучение, за да бъдат в крачка едни с други
Тъй като компании сътрудници се обединяват в по-малки, по-фокусирани върху определен проблем фирми, връзките между тях определят успеха и провала на проектите и продуктите. Добрите системи за е-обучение позволяват на членовете на екипа бързо да научават за присъщите на колегите им техники и технологии на работа.
Безжичните технологии помагат на инициативите за обучение да станат независими
Днешните безжични технологии позволяват на обучаващите се и на специалистите да достигат дори no-рядко населени места като ферми, пустини и дъждовни гори. Благодарение на радио-, сателитните и Wi-Fi сигналите, доставящи информация двупосочно от отдалечени места, хората могат да участват в почти всички от безкрайните възможности за обучение.

Стартиране на собствен проект за е-обучение – въпроси и отговори

Какво е необходимо за създаването на собствен проект за е-обучение?
Въвеждането на е-обучение в собствената организация не означава автоматично загуба на пари от бюджета ипи на време от разписанието на труда. Помислете върху тези въпроси, за да определите правилните решения за нуждите си.
Какви резултати очаквам?
Ако искате да направите минимални изменения в познанията на екипа си, можете да използвате по-неофициални решения, основани на уеблогове и електронни дъски за обявления. Ако обаче искате членовете на екипите ви да постигнат официален стандарт или сертификация, нуждаете се от система, която предлага вградени решения за тестване.
Как моят екип се учи най-добре?
Различните членове на екипа ви ще отговарят на различни видове е-обучение. Проучете какви навици за учене имат работниците или студентите ви. Ако повечето от тях учат по-ефективно чрез взаимодействие, отколкото чрез лекции, по-добре ще е да избегнете решенията за еднопосочно е-обучение като видое-конференции, за сметка на стаи за чат и симулатори.
Къде ще се осъществява ученето?
Когато членовете на екипа ви работят на собствените си компютри, лесно можете да интегрирате е-обучението в ежедневните им дейности чрез интранет, имейл, чат и други познати инструменти. Иначе можете да обмислите определяне на място в сградата, където работниците могат да участват в конференции, да изпълняват задачи и да водят дискусии.
Колко често ще се променят нуждите ни?
Ако организацията ви се нуждае от ефективно първоначално обучение за нови служители, бихте могли да инвестирате в проста система, която отговаря на нуждите ви и не изисква особени грижи. От друга страна, ако работите в бързо развиваща се индустрия, която изисква постоянни иновации, ще се нуждаете от no-гъвкаво решение. Обмислете интегриране на дискусии, новини и интерактивни елементи в плановете си за е-обучение.
Откъде ще вземем съдържанието?
Някои университети могат да ви помогнат да интегрирате техните лекции в своята инициатива. Освен това, много специализирани фирми вече предлагат персонализирано съдържание за обучение, което може да бъде доставяно чрез видеоконференция, телефон или чат онлайн.
 
Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.Teacher.bg и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/