Ученици

Асоциация предлага да се разтоварят учебните чанти

Учебниците да се ползват от децата единствено за самостоятелна работа вкъщи, предлагат от асоциация „Родители“, съобщава „Телеграф“. Идеята ще се обсъжда от работна група по въпроса за новия закон за средното образование.

От асоциацията са категорични, че това е един от начините да се разтоварят невъзможно тежките за някои от децата учебни чанти. Според председателката й Ева Борисова, така ще се даде допълнителна свобода на преподавателите да експериментират и да въведат интерактивни медоди за обучение.

„В последно време учителите спряха да бъдат творци и да носят лична отговорност за постигнатите резултати. Ако те сами избират начина си на преподаване, ще започнат да се интересуват повече от това как децата усвояват преподавания материал“, споделя още Борисова, цитирана от ежедневника.

Работната група ще коментира и конкретни предложения по темата. Въпросът с липсата изцяло на учебници в клас вероятно няма да се реши толкова лесно, но се мисли и за драстично намаляване на килограмите по гърбовете на децата.

До 4 килограма за първолаците (при тегло на детето около 20 килограма) и до 8 килограма за най-големите ще е предложението за стандарт.

В много страни от ЕС вече са въведени подобни стандарти, според които раниците не трябва да надхвърлят 10-15% от теглото на детето. У нас учениците дневно ползват по няколко учебника, тетрадки и помагала, което прави чантите им доста тежки.

Предложено е да се намалят обемите на учебниците и помагалата, а също така да бъдат поставени лични шкафчета, в които да се слагат ненужни към конкретния момент материали.