Учители

Арестуваха учител по история, качил учебник онлайн

Латвийски учител по история беше арестуван от полицията с обвинението, че е публикувал в личния си сайт сканирана версия на книга по история, предназначена само за употреба само в книжен формат за учащи се.

Книгата е на цена $4, но въпреки че е толкова ниска Павелс Юрс може да бъде осъден ефективно на два години затвор, принудителен обществено полезен труд или сериозна глоба, пишат местните медии.

Юрс е създал сайта в помощ на ученици с по-малки финансови възможност, които не могат да си купуват определени материали.

Същият учител е кавалер на награда на министерството на образованието в Латвия за добра работа.

Въпросният труд е част от набора материали, публикувани в сайта му. Павелс Юрс се изнанадал, когато полицията го арестувала по пътя към училището и му е взела личен комлютър.

Полицаите са се задействали след оплакване, подадено от издателството Zvaigzne ABC към органите, които следят „пиратството“, четем в kaldata.com.

Запознати твърдят че инцидентът се явява истински прецедент. Досега наказания имаше за разпространение на филми, музика и софтуер без права, но книгите, особено такива които разказват за минали събития като въпросната за първи път стават обект на авторско право.