Учители

Арестуваха пловдивски професори за корупция

Двама преподаватели от Университета по хранителни технологии в Пловдив са били арестувани по подозрение в корупция, съобщи кореспондентът на bTV в региона. Става дума за проф. Симеон Василев от катедра „Техническа механика“, на когото скоро предстои пенсиониране, и проф. Николай Банков, ръководител на катедра „Електроника“, който има над 25-годишен стаж във вуза. Срещу двамата до момента не е имало по-ранни сигнали.

Преди месец обаче студенти се оплакали на ректора Кольо Динков, че изпитите в двете катедри умишлено се правят със завишена трудност и се намеква на учащите, че до добра оценка може да се стигне и по друг начин. Динков подал сигнал в полицията и била направена постановка, при която един от професорите получил белязани 300 лв. чрез посредник. Ректорът каза пред bTV, че ако бъде доказана корупцията, двамата преподаватели ще бъдат уволнени.

По думите на студентите, единици минавали тежките изпити на двамата арестувани професори. Били късани и хора, които били добре подготвени.

Лишаване от свобода до 6 години и глоба до 5000 лв. грозят двамата подкупни преподаватели от Пловдив. Това съобщават от прокуратурата. По случая са образувани две досъдебни производства, които се наблюдават от Окръжната прокуратура.

Източник: btvnovinite.bg