Институции

Антимафиоти задържаха мъж за сексуално насилие над деца в киберпространството

През нощта на 9 срещу 10 септември над 700 интернет активни потребители подали сигнал чрез платформата на сектор „Компютърни престъпления“ към ГДБОП  – www.cybercrime.bg, за сексуални извращения спрямо две неизвестни малолетни деца, разпространявани в интернет пространството чрез две социални мрежи.

Информацията предава пресцентърът ба МВР.

В хода на започнатите от антимафиотите от сектор „Компютърни престъпления“ действия са установени жертвите – момиче на 11 години и 5-годишно момче, живеещи в село в община Пазарджик. Малките деца били принуждавани в комуникация чрез интернет сайт да извършват сексуални действия, за да задоволяват перверзните желания на 29-годишен мъж от Търговище.

При съвместните действия на спецполицаи от София и териториалните звена на ГДБОП в Търговище и Пазарджик е документирана и пресечена престъпната дейност на сексуалния насилник.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 159, ал. 4  от НК, за което максимално предвиденото наказание е „лишаване от свобода до 6 години“. С.Т. е задържан за срок до 24 часа.

Служители на Детска педагогическа стая при ОДМВР Пазарджик работят с малолетните жертви. На децата се оказва психологическа помощ от социални работници и психолози от регионалната структура на Държавната агенция за закрила на детето в Пазарджик.