Институции Ученици

Антикорупцията да стане задължителен предмет в училище?

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ настоява в училищата да се въведе гражданско обучение по антикорупция, съобщи пред журналисти в Перник Пламен Георгиев – председател на КПКОНПИ.

По думите му за целта вече са водени разговори с министъра на образованието.

Идеята е антикорупционните мерки да започват от 5-6-годишна възраст, като на децата се обяснява кое е добро и кое лошо. Обучението да приключва в университетите със студенти, които имат сериозно отношение срещу корупцията, предлага Георгиев. В УНСС вече има антикорупционна магистратура, каза още председателят на КПКОНПИ. Според него превенцията е начинът да се елиминира отрицателното явление. Така, след 15, или 20 години ще имаме достойни български граждани и те ще решат много проблеми не само с корупцията, но и с престъпността като цяло, смята Георгиев.

Председателят на КПКОНПИ даде висока оценка на старта на пилотна инициатива по въвеждане на антикорупционно обучение в детските градини в Перник. По забавен начин, с герои от приказките, на възпитаниците на две детски заведения бе показано кое е добро и кое лошо.

Инициативата се одобрява и от 15-те директори на детски градини в Перник и те се присъединиха към нея, сподели кметът на общината Вяра Церовска.

Източник: novini.bg