Мнения

Анелия Клисарова: Трябва да помислим за масовото образование

„Българската система на образование се оказва много нехомогенна. Има много силни и можещи ученици и много изоставащи. Недостатък е, че цел на повечето програми е борбата с отпадането и неграмотността. А какво правим с масовото образование?“, пита в интервю за „24 часа“ министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

„В България има около 750 000 деца. Много от тях са с изключителни заложби, ходят по олимпиади, представят нашата страна и ние трябва да ги мотивираме и стимулиране. Полагаме грижи и за най-изоставащите“.

„Смятам обаче, че сега е време да се погрижим за масовите ученици. Ако нашето мото е „равен достъп до качествено образование“, то това качествено образование и този равен достъп трябва да е за всички“, споделя още министър Клисарова.

„Когато децата правят тестовете за PISA, не се чувстват толкова отговорни. Казват си: е, какво толкова, този тест не се оценява. Ако осъзнаят, че представят България, мисля, че отговорността ще е по-голяма. Ще са в отбора, който играе за България“, категорична е още тя.

снимка: Георги Димитров