Учители

Анелия Клисарова номинирана за министър

Проф. Анелия Клисарова е името, предложено за нов министър на образованието. Това стана ясно, след като Пламен Орешарски, който е отговорен за състава на новото правителство, обяви имената на избраниците си.

Анелия Клисарова е ректор на Медицинския университет във Варна и новоизбран депутат от политическата формация, на която в момента е предоставен мандат за съставяне на правителство.

На 26 май тя беше представена като кандидат за кмет на Варна, издигната от инициативен комитет, оглавяван от Янка Порязова.

Проф. Клисарова е родена на 13 декември 1961 г. Завършва медицина във Варна през 1986 г. с награда „Златен Хипократ“ за отличен успех. През 2001 г. завършва магистратура по здравен мениджмънт. Специализира в София, Мюнхен, Ерланген (Германия), Базел, Берн и Аарау (Швейцария).

Защитава дисертация за степен „доктор“ през 1994 г. и втора дисертация за степен „доктор на медицинските науки“ през 2003 г. През 1998 г. е хабилитирана като доцент, а през 2005 г. получава научното звание „професор“.

През 2005 г. получава индивидуалната „Награда Варна“ за постижения в областта на нуклеарната медицина.

През 2006 г. става Doctor honoris causa на Университета „Овидиус“ в гр. Констанца (Румъния) и на Одеския Медицински университет (Украйна), а през 2010 г. – на Тракийския университет в Одрин (Турция).

От 1999 г. до 2004 г. е зам. ректор по научната дейност на МУ-Варна. От 8.III.2004 г. е ректор на МУ-Варна. Преизбрана за втори мандат на 5.III.2008 г.

През 2011 г. е удостоена с орден „Св. св. Кирил и Методий“ І степен за цялостната й научно-преподавателска дейност във връзка с нейната 50-годишнина и също така отличена с наградата „Медик на годината“

Член-кореспондент е на Северноамериканската асоциация по радиология и член на Бългaрската асоциация по радиология.  Национален делегат е за България и член на борда на Европейската асоциация по нуклеарна медицина.

Владее немски, английски и руски

От днес