Учители

Анелия Клисарова: Новият закон има три основни цели

Чрез приемането на новия закон за средното образование имаме три основни цели, обясни в интервю за всекидневника „Труд“ министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

„Първо трябва да увеличим обхвата на децата, които отиват в училище, и да намалим броя на учениците, които не завършват средно образование. Това е изключително важен момент, защото необразованите хора не могат да бъдат полезни нито за себе си, нито за обществото“, споделя Клисарова.

„Втората цел е да засилим ролята на професионалното ориентиране и т.нар. личностно развитие на учениците“, допълни министърът.

„Най-важното е да се даде възможност на учениците, като завършат средното си образование, да се грамотни, знаещи, да умеят не просто да четат, а да разбират и анализират, да защитават своите тези. Ако направим това, ще осигурим поколение, което ще може да се реализира в живота“, смята тя.

Проф. Клисарова говори по повечето наболели теми в сферата на образованието.

„В никакъв случай не се „губят“ 10 000 първокласници, както се пише в медиите. В момента още не се знае колко точно от децата, които трябва да тръгнат в първи клас ще го направят. Факт е, че досега никога не е постигнат 100% обхват“, уточни Клисарова.

Прочети цялото интервю тук