Мнения

Анелия Клисарова: Не всички родители милеят за образованието на децата си

„Когато влязох в МОН, очаквах, че системата е голяма и сложна, но не и че е чак толкова голяма и чак толкова сложна“, признава пред списание „Образование“ просветният министър проф. Анелия Клисарова.

„Може би познавах по-добре висшето образование и проблемите там, но трябва да кажа, че от юни досега най-много се занимавам със средното образование“, допълва още тя.

„Преподавателите в университета понякога са по-изолирани от общата система на средното образование, защото работим с кандидат-студенти и студенти, които вече са амбицирани и мотивирани да учат. Когато тази мотивация я има, работата е по-лесна. В средното образование има неравно желание и мотивация за обучение“.

„Социалният статус и самите родители оказват много голямо влияние върху ефективността на образователната система. Не всички родители милеят еднакво за образованието на децата си. Това е една тревожна констатация, която – признавам си – не очаквах да видя. Признавам и че през последните години няма работа с родителите и в това направление трябва да работим за промяна“, допълва още министър Клисарова.