Училища

Анелия Клисарова: МОН оказва съдействие на бежанците

„Всеки има право да живее спокойно, независимо в коя държава се намира. До всички директори, чрез регионалните инспекторати, сме изпратили писма, в които насърчаваме инициатива на учениците и техните родители към децата бежанци“, заяви по време на кръгла маса „Изгубени граници – новата политика на ЕС за убежища и интеграция“ министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

Тя участва в конференцията по покана на Делегацията на българските социалисти от групата на Прогресивния алианс в Европейския парламент.

Проф. Клисарова коментира, че въпреки водещата роля на Агенцията за бежанците, министерството е в готовност да окаже съдействие на търсещите убежище. До момента МОН е предоставило за настаняване на бежанци три сгради – в кв. Вражедбна в София, в град Елхово и Базата на национален детски екологичен комплекс в село Ковачевци с капацитет за 350 души.

Преди седмица МОН и Върховният комисариат за бежанците на ООН организираха обучение на учители, които преподават на деца бежанци. Министерството на образованието и науката осигурява помагала и учебни материали, необходими за обучението по български език на децата бежанци, увери министър Клисарова. Едва след подобен курс те могат да бъдат интегрирани и да влязат в училищата.

Министърът благодари на всички учители, които са приели безвъзмездно да помагат за обучението по български език на чужденците.

Източник: Пресцентър на МОН