Училища

Анелия Клисарова: Лекари в училищата трябва да има!

Началниците на всички регионални инспекторати по образованието в страната имат за задача да извършат проверка на изправността на всички съоръжения и уреди за игра на открито и закрито, а също проверка на електрическите инсталации. Това обяви в предаването „Тази сутрин“ на бТВ министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

Тя коментира това по повод последните трагични инциденти в дворове на училища. Първо ток уби малко дете преди няколко дни, а на 1 юни метална греда причини смъртта на второкласник във Велико Търново.

„За къпането в открити водоеми ще отговарят директорите на РИО и директорите на самите училища“, допълни Клисарова.

„Като медицинско лице и бивш председател на здравната комисия във Варна съм настоявала за лекари и медицински лица в училищата и в морския град вече има. Това осигурява повече безопасност и сигурност на децата в училище“, каза още тя.

Според нея училищните лекари трябва да извършват и необходимата профилактика, а тя е редно да започва още от детската възраст.

„Не мога да застана зад позицията за пушенето на закрити места, но съм склонна да коментирам компромисни варианти, като разрешение след определени часове. За такива заведения, в които се сервира храна обаче съм абсолютно против“, обяви още проф. Клисарова.