Мнения

Анелия Клисарова: Колкото по-дълго е основното образование, толкова по-добре

„Според мен правилното е по-дълго да задържим децата в училище. Сега задължителен е седми клас, в който те са на 14 г, а някои дори на 13. Оставяме настрана напрежението от кандидатстване в гимназия, което е стрес и за тях и за родителите“, коментира в интервю за „Дарик“ министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.

„Темата обаче е много сложна и са необходими внимателни стъпки. Ще предложим няколко варианта. Но защо по-дългото основно образование има предимства? Първо всички деца задължително учат в това образование, учат до този клас да получат основно образование, учат по единни стандарти, по едни предмети, така че те да могат да имат този минимум от знания, който много ни е необходим“, обясни още Клисарова.

Тя разкри, че е присъствала на сериозна и широка дискусия с колегите й от Холандия, Германия, Австрия, Великобритания и други по темата за изоставането на Европа от Азия по критериите на международното изследване PISA.

„Децата не са по-изоставащи от другите. Трябва да променим нещо в системите си, да ги накараме да мислят по-функционално, да ги накараме да бъдат повече в училище и по-активно да участват в учебния процес“, смята още министърът.

Ако обаче се мисли в посока промяна на модела, това ще доведе до допълнителни трудности, оценява Клисарова. Като например нуждата от преструктуриране на гимназиите.