Учители

Анелия Клисарова: И в Сингапур има какво да научат от България

Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова разказа в ефира на БНР за разговорите си с министъра на образованието на Сингапур, по чиято покана тя посети страната миналата седмица.

Години наред държавата държи първи места в международните изследвания PISA.

„Имах много интересни срещи, презентации, дискусии, там. Вече обсъждаме със заместник-министрите какво можем да вземе като опит от Сингапур, за да подобрим резултатите на нашите деца“, каза Клисарова.

„Обикновено за PISA говорим, когато излязат резултатите. Темата е изключително актуална първият месец, а на втория изместваме фокуса. Амбицирала съм се да не изместваме фокуса, напротив да работим, за да можем да подобрим условията, така че децата да се развиват в правилна насока и да показват добри резултати, без да изпадаме в крайности обаче“, продължи министър Клисарова.

По думите съвременните технологии позволяват и вече има договорки нашите учители да обменят опит с колегите си от Сингапур.

„Интересно беше, че техните учители изявиха желание за контакт с българските, защото считат, че има какво да научат. Особено впечатлени са от резултатите по математика и по физика, които нашите умни деца, показват на световните олимпиади“, обясни министърът.