Учители

Анелия Клисарова: За ефективно образование са необходими ефективни учители!

„За ефективно образование са необходими ефективни учители“, каза днес в ефира на Нова Тв министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова. Тя даде пример с преподаватели в малки населени места, които показват впечатляваща мотивация за успешна работа.

„Не съм съгласна с разделението на училищата на добри и по-малко добри. Аз самата бях учудена какви училища има в малки населени места и които не се причисляват в първата категория. В Брезово например един главен учител работи по 20 европейски проекта, развиват се информационните технологии и качеството на образованието е на добро ниво“, каза Клисарова.

„За да е ефективно образованието ни, трябва да са ефективни учителите. Знаем големия проблем, когато става дума за престижни и непрестижни училища. Той е следствие донякъде от делегираните бюджети, тъй като парите следват ученика. Така в големите влизат повече средства, което значи по-големи заплати и по-сериозни бюджети като цяло. Това е предпоставка за по-добра среда в тези училища“, обясни още министърът.

Делегираните бюджети остават, но те ще бъдат оптимизирани и ще зависят от качеството на обучението в съответното училище. Проф. Клисарова призна, че понятието „качество на образованието“ в средното образование е твърде неясно и трудно за определяне.

От тази година отправна точка ще са сравнените резултати от външното оценяване в четвърти и седми клас. Това ще е стимул за малките училища и за тези в т.нар. „трудни региони“.